Neked melyik lesz a legfinomabb? 😀
Mindenünk a mézeskalács. Ezért folyamatosan gyűjtjük a recepteket. Íme a gyűjteményünk. Akadnak olvasóink által küldöttek és akadnak saját gyűjtésűek. Akadnak kipróbáltak és akadnak olyanok, amiket eddig nem próbáltunk ki. A kipróbáltakat megtalálod a receptes oldalunkon, a többit próbáld ki bátran – a visszajelzéseknek mindig örülünk.
Édesanyám mézespogácsája
beküldte:Dubován Mária-Magdolna
3 ek felmelegitett mézhez hozzáadunk 3 ek olvasztott zsirt, 1 kávésknaál szódabikarbónát, 2 dl cukrot, 2 ek mézes fűszerkeveréket, 4 tojás sárgáját, a 4 tojás keményre felvert habját és annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Összegyúrjuk, aztán kinyújtjuk, kerek pogácsa szaggatóval kiszúrjuk és mindegyik pogácsa közepére dióbelet teszünk és úgy sütjük.
Töltött mézespogácsa
beküldte:Dubován Mária-Magdolna
2 dl mézet megforrósitunk, hozzákeverünk 2 dl cukrot, fahéjat, szegfűszeget vagy mézes fűszer keveréket, 8 dkg zsirt, 2 felvert tojást, 1 ek vizben feloldott 1 kávéskanál szódabikarbónát, 18 ek lisztet. Kidolgozzuk és 10-12 órán át hűvös helyen pihentetjük. Kb 4mm vastagságúra nyújtjuk, apró korongokat, pogácsákat szaggatunk ki belőle, amiket még sülés előtt összeragasztunk a következő töltelékkel: 12,5 dkg darált mogyoró vagy dió, 12,5 dkg porcukor, 15 dkg cukrozott narancshéj ledarálva és 2 felvert tojás. Ezt jól összedolgozzuk és a már emlitett módon összeragasztunk vele 2-2 korongot vagy pogácsát. Ezután sütjük meg a pogácsákat.
Édesanyám mézese
Beküldte: Fülöp Ilona
40dkg liszt, 20dkg porcukor, ½ kávéskanál szódabikarbóna, 2 nagyobb tojás, 1 kkanál őrölt fahéj, 5db törött szegfűszeg / már lehet kapni őröltet, 2 kkanál/, 2 ½ evőkanál olvasztott méz,1 kkanál mézeskalács fűszerkeverék, 4 dkg darált dió, 1 késhegy szalalkálé. / Ha van otthon őrölt gyömbér, ½ kkanál, nemrég fedeztem fel, harmónizálja az ízeket/
A liszthez keverünk mindent, elég nehéz összegyúrni, de lehet. Egy napot letakarva pihen konyhahőmérsékleten./ én beteszem az üres sütőbe, ott nem foglal helyet a konyhából./ Másnap lisztezett deszkán 3-4 mm-re nyújtjuk, különféle szaggatóval kiszúrjuk, sütőpapíros tepsibe kissé távolabb rakjuk egymástól, mert összenő sülés közben. Mindegyik tetejét megkenjük 1 tojás sárgája és 1 teáskanál tejföl keverékével, ettől lesz szép csillogó máz. Ekkor diót, vagy mogyorót nyomhatunk a figurák közepébe . A megmaradt tojásfehérjével készítjük majd a cukormázat.
Előmelegített sütőben 160-170- fokon 7-8 perc alatt aranysárgára sül. /Vigyázat, a mézes hamar sül, keserű, ha megég./
Hidegen díszítjük cukormázzal.
Sokáig friss marad.
1 tojásfehérjét 13-15dkg (tojásnagyságtól függ) kétszer átszitált (fontos) porcukorral sűrűre keverjük. Habzsákkal díszítjük a figurákat.
Juli-féle mézes
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 10 dkg méz, 30 dkg porcukor, 3 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
Az alkotórészeket összegyúrjuk, gombócokat formálunk, és kizsírozott, kilisztezett tepsiben megsütjük.
Hamis mézes
Hozzá valók: 50 dkg liszt, 25 dkg cukor, 1 dl tej, víz, 1 dkg szalalkáli, 7 kanál cukor, 5 tojásfehérje a tetejére
Az 1 dkg szalalkálit a tejben megáztatjuk, a cukrot megpörköljük és felengedjük vízzel, összegyúrjuk a liszttel. A tésztát késfok vastagságúra kisodorjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tojásfehérjét cukorral felverjük, majd a kisült tésztát beleforgatjuk ebbe a mázba.
Mézes-bábos
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1/2 kg por-cukor, 6 tojás, 20 dkg méz, késhegynyi szódabikarbóna, ízlés szerint reszelt citromhéj, szegfűszeg, fahéj, esetleg ánizs
A bábozás előtti nap estéjén célszerű összeállítani a tésztát, s be kell tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd nem ragad). Meglisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tésztából tetszés szerint szaggathatók süteményformákkal, vagy vághatók előrajzolt kartonpapírok mentén a különböző figurák. A csillagokra, báránykákra, szívecskékre, házikókra, bábukra, s más sütőformákra díszítésként kerülhet dióbél, mandula, mogyoró, mák, ánizs, cukorhabból nyomott minta.
A sütésnél nagyon kell vigyázni, mert a vékony mézes tésztát hamar „megkaphatja” a forró sütő, megéghet.
A karácsonyfadísznek szánt, vagy a lakásban dekorációként felakasztandó mézeskéket melegen kell átszúrni vastag tűvel, hogy cérnát lehessen fűzni beléjük.
Mézes báb I.
Hozzá valók: 12 tojássárgája, 0,5 kg méz, 28 dkg porcukor, kevés szódabikarbóna, 2 kanál rum, kis fahéj, citromhéj, 12 tojásfehérje, 40 dkg liszt
A tojások sárgáját a mézzel, cukorral egy óráig keverjük. A szódabikarbónát 2 kanál rumban feloldjuk és a fahéjjal, citromhéjjal együtt a mézhez vegyítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a masszához vegyítjük, majd a lisztet is belekeverjük. Tepsibe öntjük. Egy árán át lassú tűzön sütjük.
Mézes báb II.
Hozzávalók: 1 kg kenyérliszt, 30 dkg méz, 0,5 kg cukor, kellő mennyiségű fahéj, egy citrom héja lereszelve, 5-7 db tojás, 2 kávéskanál szódabikarbóna
Kemény tésztává dagasztjuk, majd pihenni hagyjuk fél óráig (de lehet egész éjjelen át is). Késfoknyi vastagságúra kisodorjuk. Különféle kis formákkal kiszurkáljuk. Közepesen meleg sütőben sütjük. Előzőleg tojással megkenjük.
Mézes lepény
Hozzávalók: 30 dkg méz, 4 tojássárgája és -fehérje, 5 dkg zsír, kevés fahéj, 5 dkg cukor, 30 dkg barnaliszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, a tetejére cukros dió
A mézet, tojássárgáját, zsírt, cukrot, fahéjat, lisztet és szódabikarbónát jól kikeverjük. Utoljára a 4 tojás habját vegyítjük hozzá. Kikent, kilisztezett tepsibe tesszük, a tetejére cukros diót szórunk.
Blanka néni süteménye
Szárított gyümölcsöt 30 dkg mézzel, 5 dkg vajjal, 3 tojással, 1 csomag sütőporral, 5 dkg darált mogyoróval, 5 dkg mazsolával, csipetnyi fahéjjal és ánizzsal habosra dolgozzuk, majd állandó keverés mellett hozzáadunk 30 dkg lisztet. Kivajazott őzgerincformába töltjük, és középmeleg sütőben sütjük. Kihűlve szeleteljük és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
Rudacskák
Másfél dl langyos tejben felolvasztunk 30 dkg mézet, egy csipetnyi ánizst és 15 dkg porcukrot. 75 dkg lisztet összekeverünk 1 csomag sütőporral, és eldolgozzuk az előkészített mézes tejjel. Összegyúrjuk, simára dolgozzuk és kinyújtjuk. Ujjnyi rudacskákra vágjuk, megkenjük tojásfehérjével. Középmeleg sütőben kb. 15 percig sütjük.
Puha mézesrudak
Két egész tojást, 5 dkg porcukrot, két késhegynyi szódabikarbónát habzásig keverünk, azután lassú keverés mellett hozzáadunk 2 dl langyos mézet és 25 dkg lisztet, kevés fahéjat és szegfűszeget és még fél óráig keverjük. Kis tepsibe öntjük, megsütjük. A tepsibe öntött tésztát hámozott fél mandulákkal megszórjuk. Ha megsült, deszkára borítjuk és csak annyit szeletelünk belőle, amennyit egyszerre elfogyasztunk.
Mézkenyér
20 dkg mézet, 20 dkg eperlekvárt, 15 dkg cukrot, 4 tojássárgáját és
1 evőkanál kakaót összedolgozunk, ízesítjük a citrom reszelt héjával, ánizzsal, fahéjjal és 5 g szalalkálival. Hozzáadunk 1 liter tejet, 6 dkg olvasztott vajat és az egészet Újra jól elkeverjük. Ezután a tojások keményre vert habjával óvatosan összedolgozzuk és a masszát alufóliával kibélelt őzgerinc formába töltjük. Lassú, középmeleg sütőben megsütjük. Az edényből való kiborítás után átforgatjuk.
Hadi mézeskalács
Kell hozzá 0,5 kg cukor, melynek felét meg kell pirítani és felereszteni 0,5 liternyi vízzel, a cukor másik felét beletenni és felforralni. Ha kissé kihűlt, szegfűszeget, fahéjat, citromhéját, vaníliát, 2 kávéskanál szódabikarbónát teszünk közé és 1 kg lisztet, ezt összegyúrjuk. Kikent tepsiben megsütjük, ha kisült, cukorral lehintjük.
Finom mézeskalács I.
6 tojássárgáját 3 kanál cukorral habosra keverünk, 50 dkg langyos mézet hozzáadunk és újból kidolgozzuk. Citromhéj reszelve, vanília, fahéj, 1 jó késhegynyi szódabikarbóna, 38 dkg liszt, 6 tojás kemény habja jön még hozzá. Ha ezt elkevertük, kikent és lisztezett tepsibe tesszük, a tetejét vágott dióval megszórjuk és megsütjük. Hosszúkás szeletekre vágjuk. A mézeskalács puha és sokáig el lehet tartani.
Finom mézeskalács II.
Végy 25 dkg mézet és 5 dkg vajat. Langyosítsd meg forró gőz fölött. Egy másik edénybe tegyél 3 tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál fahéjat, 1 kávéskanál szegfűszeget és 2 dkg szalalkálit. Turmixgéppel, vagy kézi habverővel jól dolgozd össze és öntsd bele a langyos mézbe. Ismét dolgozd össze. Kézzel gyúrjál bele 60 dkg lisztet. Szobahőmérsékleten pihentesd egy napig. Lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra (4-S mm). Késsel vagy kiszúró formával készíts tetszés szerint figurákat. Forró sütőben (220 fok) süsd mogyoróbarnára. Alája tegyél alufóliát, még sütés előtt. Tetejét felvert egész tojással kend sütés előtt, vagy még forrón sütés után.
Díszítő cukormáz: 2 db tojásfehérjéhez szitálj annyi porcukrot, hogy összekavarva igen sűrű mázat kapjál. Rakd kanállal nejlonzacskóba. A sarkára vájj pici lukat. Írhatsz, rajzolhatsz vele a kisütött mézeskalácsokra. Felét színezheted kakaóporral.
Jó tanácsok, hogy biztosan jól sikerüljön a süteményed:
A tészta hozzávalóit mindig szitáld (cukor, liszt, fűszerek). Akkor sem kell több lisztet gyúrnod bele, ha lágynak találod a friss tésztát. 24 óra múlva pont elég kemény lesz. Ha sütéskor mégis szétterülne, gyúrj hozzá fél marék lisztet. Sütőtől függően 4-5-6 percig sül. Használj órát, hogy biztosan ne égjen meg, de csak akkor nyisd ki a sütő ajtaját, amikor kész a tészta.
Csokoládés mézeskalács
Először vajazzuk, majd liszttel hintsük ki egy kisebb zománcozott tepsi alját. Utána mérjünk ki 25 dkg mézet, és takaréklángon kevergetve melegítsük, amíg felolvad. Vegyük le a langyos mézet a túzről, és adjunk hozzá 1 dl tejet, 4 dkg darált diót, 2 tojássárgáját, negyed mokkáskanál szódabikarbónát, fél mokkáskanál őrölt szegfűszeget, negyed mokkáskanál őrölt fahéjat, egy csipet sót, és 1 citrom reszelt héját. A mézes pépet habverővel kb. 10 percig keverjük, majd kisebb adagokban dolgozzunk bele 30 dg lisztet. Ezután gyújtsuk be a sütőt, állítsuk 1800C-ra (nyolc osztású skálán 3. fokozat), majd a megmaradt tojásfehérjét verjük kemény habbá, és egy főzőkanállal finoman forgassuk a tésztába. Végül a sűrű masszát öntsük a kivajazott tepsibe, egyenletesen kenjük szét benne, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és mérsékelt tűzön süssük kb. 25 percig, amíg a teteje világosbarnára pirul. Ha lehűlt, metéljük le a szélét, és a lágy, de szívós tésztát vágjuk kb. 3 X 5 centiméteres darabokra, majd szobahőmérsékleten 2-3 napig pihentessük. Végül az egyes téglalapokat szeljük ketté, a közepét kenjük meg sűrű baracklekvárral, majd az egymásra helyezett lapokból álló töltött mézeskalácskockákat még 1 napig pihentessük.
Másnap egy kisebb zománcozott edényben 6 dkg kakaóhoz adjunk 30 dkg szőlőcukrot, és 1,8 dl vízzel keverjük simára. Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzzük kb. 10 percig, amíg besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és tegyünk bele 6 dkg vajat. Végül a szobahőmérsékleten felpuhult mini mézeskalácsokat forgassuk bele a csokoládémártásba úgy, hogy az aljukat ne érje a máz.
Mézeskalács
18 dkg mézet, 20 dkg cukorral felforralunk. 0,5 kg barna lisztet (lehet rozsliszt is) ezzel leforrázva, ha annyira kihűlt, hogy a kéz kibírja, gyúrni kezdünk a tálban. Összeállítva cipókba vágjuk és formáljuk, kinyújtjuk. Most mindenféle formát szaggathatunk belőle és lisztezett, kent tepsire téve, tojással kenjük, félszem abált mandulát téve a puszedliformákra. Lehet cukormázzal is bevonni (cukor, kis víz és citromlé) és így közepes sütőben sütni. Lehet kissé vastagabbra nyújtva, egyben is tepsibe tenni és azután földarabolni, vagy lehet mézeskalácsszíveket vagy bármilyen formát csinálni és mázzal, főtt tojás-habbal színezve díszíteni. Karácsonyfadíszül is alkalmas. Fontos, hogy sütés előtt a tészta tepsiben fél órát pihenjen. Minél régibb, annál jobb.
Kevert mézes
12,5 dkg cukrot, 25 dkg mézet és 3 tojássárgáját habosra keverünk, azután adunk hozzá egy mokkáskanál törött fahéjat, törött szegfű-szeget és egy kiskanál szódabikarbónát. Mindent jól összekeverünk, hozzáadunk 25 dkg kenyérlisztet és végül 3 tojásfehérjének kemény habját. Tepsibe öntjük, a tetejét liszttel és hosszúkásra vágott mandulával meghintjük, jó tűznél megsütjük.
Mézeskalács csók
15 dkg cukrot, 40 dkg finom rozslisztet, 1,5 tojást, 2 evőkanál meleg mézet, egy kávéskanál szódabikarbónát, kevés szegfűszeget, fahéjat és citromhéjat gyúrjunk össze, azután kis dió nagyságú golyócskákat készítsünk belőle. Rakjuk ritkán a megkent sütőre, s mint más vajastésztát, jó melegben süssük meg. Nagyon kell vigyázni, hogy meg ne égjen. Esetleg fél-fél mandulát is tehetünk a kis golyócskák tetejére. Nagyon egészséges és olcsó, ízletes sütemény.
Sáfrányos Luca-napi kalács
Édes kelt tészta, akár a magyar bukta vagy kalács. Különlegességét a vízben oldott sáfrány adja. Ettől lesz szép sárga és illatos (1 kg lisztre kb. 1 g).
A szokásosan elkészített kelt tésztából hurkákat gyúrunk és kb. 10 cm-es figurákat alakítunk ki. Tojással megkenjük, és mazsolával díszítjük. Második kelesztés után 250 fokon kb. 8 percig sütjük.
Hamis mézeskalács I
3 tojást megmérünk és ugyanolyan súlyú cukrot veszünk. Lisztet veszünk: 3 dkg-mal kevesebbet, mint a 3 tojás súlya. A 3 tojás sárgáját a kimért cukorral jól elkavarjuk, teszünk bele 3 kanál feketekávét, a kimért lisztet és végül a 3 tojás kemény habját. Kikent, kilisztezett tepsibe tesszük és megsütjük.
A kávét helyettesíthetjük 3 kanál vízzel, de akkor kevés vaníhiát is tegyünk bele. Ha vízzel készül, a tészta sárga, ha kávéval, barna színű lesz.
Hamis mézeskalács II.
10 dkg kristálycukrot lábosban barnára pirítunk. Ezt óvatosan feleresztjük 2 dl meleg vízzel, majd ha sima, kihűtjük. Keverőtálba tesszük, és 25 dkg porcukrot, 36 dkg lisztet (lehet rozsliszt is), 1 kávéskanál sütőport (vagy fél kávéskanál szódabikarbónát), egy tojást, fahéjat, szegfűszeget, reszelt citrom- és narancshéjat keverünk bele. Zsírral kikent és belisztezett mélyebb tepsiben vagy őzgerinc formában lassan sütjük.
A puha mézeskalács
Hozzávalók:
15 dkg porcukor
3 tojás
fél tojásnyi (3 dkg) margarin
őrölt fahéjat és szegfűszeg
reszelt citromhéj
20 dkg felmelegített és kihűlt méz
30 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál rum
1-2 evőkanál tej
dió vagy mandula
Elkészítés:
Jól kikeverjük a porcukrot, a tojás sárgáját, a margarint, ízlés szerinti őrölt fahéjat és szegfűszeget, reszelt citromhéjat. A felmelegített és kihűlt mézet adjuk hozzá, majd a lisztben elkevert szódabikarbonát, rumot, tejet és végül a három tojás kemény habját. Öntsük jól kikent-lisztezett tepsibe (kb. 15×35 cm méretű, peremes), tetejére szórjunk gorombára vágott diót vagy hámozott mandulát, és előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Mézeskalács
10 dkg margarint, 2 dl olvasztott mézet, 25 dkg cukrot, fahéjat, szegfűszeget (mézeskalács fűszerkeverék is jó) kis lángon felmelegítünk, csak amíg jól keverhető lesz, majd a tűzről levéve kikeverjük. Beleöntünk 3 dl tejet, majd hagyjuk kihűlni. Utána összekeverünk 1 evőkanál szódabikarbónát 90 dkg liszttel, ezt a masszához adva tésztát gyúrunk. 1 NAPRA HŰTŐBE TESSZÜK! 4-5 mm vastagra nyújtjuk, figurákat szaggatunk, majd előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Még forrón díszíthető cukormázzal vagy csak tojással meg lehet kenni, de nálunk csupaszon fogy a legjobban! Frissen kemény, de légmentesen záródó dobozban 1 nap alatt megpuhul.
MÉZESKALÁCS
76 dkg liszt, 34 dkg porcukor, 2 ek. szódabikarbóna, őrölt fahéj, ízlés szerint, 10 szem szegfűszeg őrölve, 5 dkg margarin, 4 tojás, 4 evőkanál méz. Összegyúrjuk, kb. fél cm vastagra nyújtjuk, formákat szúrunk belőle.
Hab a díszítéséhez: 15 dkg porcukor 1 tojás fehérjével jól felverve. (A kisült és kihűlt mézeskalácsokat kell díszíteni a habot bele lehet tenni egy nejlon zacsiba, aminek az egyik sarkát levágtuk, de ne legyen nagy a lyuk, akkor lehet szépen rajzolni vele majd tálcára egymás mellé rakva kell száradnia a díszítésnek néhány órán át, amíg megkeményedik. )
A mézeskalács kisült tésztája először puha, azután megkeményedik, de mindvégig ehető marad. (Én már karácsonyfát is díszítettem ilyen a mézeskaláccsal – csak még a sütés előtt ki kell fúrni a lyukat a szalaghoz. ) Ez az adag különben elég nagy, de az elkészített tészta 1-2 napot a hűtőben is állhat formázás előtt, ha egyszerre sok munka lenne a kisütése.
Mézeskalács (egybe)
50 dkg méz
50 dkc liszt
2 tojássárgája
15 dkg dió
10 dkg cukrozott gyümölcs v. mazsola
1 dkg őrölt fahéj
1 dkg szódabikarbóna
0, 5 dkg törtsz szegfűszeg
2 ek tej
a tepsihez kevés liszt
A mézet jól felmelegítjük (ne forrjon!) és habisra keverjük a langyos tejben elkeverz szódabikarbónával (vigyázat: tényleg habos lesz, feljön, ne a legkisebb edényben keverjétek!). Hozzáadjuk a lisztet, tojássárgáját, diót, gyümölcsöt és a fűszereket (én azt inkább a lisztbe keverem előtte). 2 cm vastagra nyújtjuk és forró sütőbe tesszük. Kb. 5 cm-re megnő.
MÉZESKALÁCS
Tészta:
60 dkg liszt,
28 dkg cukor,
20 dkg margarin,
4 tojás,
4 evőkanál méz,
másfél kávéskanál szódabikarbóna,
8 szegfűszeg összetörve,
1 zacskó őrölt fahéj.
Kenéshez: 1 tojássárgája összekeverve 1 evőkanál tejföllel.
Máz a díszítéshez: tojásfehérjét félig felverünk, majd fehérjénként 15 dkg porcukrot szitálunk bele, és kemény habbá verjük.
Színezése: kakaó – barna, puncs puding – rózsaszín, pisztácia puding – zöld (én még sosem kaptam).
Először a cukrot, szobahőmérsékletű vajat, tojást és mézet habosra verjük, ezután dolgozzuk bele a lisztet, szódabikarbónát és fűszereket. Elég ragacsos lesz, de ez nem baj. Egy éjszakát hideg helyen, nem hűtőben, folpackkal letakarva állni hagyjuk. Isteni finom így nyersen is, de ha mégis megsütnéd, akkor másnap lisztezett deszkán fél centi vastagságura kell nyújtani, és különböző formákat szaggatni belőle. Sütés előtt bekenjük (ettől lesz szép fényes). Sütőpapíron a legegyszerűbb sütni így biztosan nem ragad a tepsibe közepes lángon, néhány perc alatt megsül. Ha magvakkal díszítjük (pl. : dió, tökmag, stb. ), azokat még kenés előtt kell a tésztára tenni.
Ha kihűlt, lehet díszíteni a cukormázzal. Kihűlés előtt ne tegyük őket egymásra, mert meghajlanak. Sütés után rögtön ehető.
KARÁCSONYI MÉZES
Hozzávalók:
1 kg liszt,
40 dkg méz,
4 egész tojás,
20 dkg porcukor,
2 evőkanál étolaj,
5 dkg margarin,
1 kávéskanál mézes sütemény fűszerkeverék,
1 kávéskanál szódabikarbóna.
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, és néhány órát hideg helyen pihentetjük. Ezután 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, formára szaggatjuk és díszítjük. Előmelegített sütőben (200 C°) pár perc alatt világos zsemleszínűre sütjük. Vigyázni, mert hamar odaég és keserű lesz.
A máz, amivel díszítjük: tojásfehérjét cukorral kemény habbá verünk , óvatosan nejlonzacskóba töltjük, egyik sarkát picit levágjuk, és már kész is az iróka.
Dobozban sokáig eláll. Kb. 2 hét, amíg megpuhul, ha mégsem, a fémdobozba a sütik mellé tégy egy félbevágott almát. Dobozba csak teljesen kihűlt sütiket tegyél, különben visszagőzöl!
MÉZES CSÓK
Hozzávalók:
30 liszt
10-12 dg cukor
2-3 ek méz
fel kk szódabikarbóna
2 egész tojás
az ízesítéshez fahéj,
szegfűszeg, citromhéj
A cukrot az egész tojásokkal jól összekeverjük, hozzáadjuk a felmelegített mézet, szódabikarbónát, fűszereket.
Jól összekeverjük és a lisztet is apránként hozzáadjuk. Kemény tésztát gyúrunk belőle és fel centi vastagra kinyújtjuk.
Kerek szaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük és a közepébe egy diót, mazsolát vagy mandulát nyomunk. Tepsin 20-25 percet pihentetjük és közepes hőfokon sutjuk.
Hozzávalók egy valóban puha mézeskalácshoz:
25 dkg méz, 5 dkg margarin, 4 egész tojás, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál fahéj, 1 kiskanál szegfűszeg, 2 dkg szalalkálé, 70 dkg liszt.
4 mm vékonyra kell nyújtani.
5-8 percig sütni.
Mézeskalács figurák I.
25 dkg méz
15 dkg cukor
5 dkg vaj
50 dkg finomliszt 20 dkg dió
1 dkg szalakáli
0, 5 dkg szódabikarbóna
Összegyúrjuk a hozzávalókat, és 1 napig állni hagyjuk. Kb. 8 mm vastagra nyújtjuk, formázzuk. Forró sütőbe toljuk, de mérsékelt tűzön sütjük. Még melegen tojássárgájával kenjük meg.
Mézeskalács figurák II.
2 kg liszt
60 dkg porcukor
60 dkg méz
6 tojás
1 margarin (25 dkg)
1 cs. fahéj
364 cs. őrölt szegfűszeg
szódabikarbóna vagy sütőpor
A mázhoz:
tojásonként 10 dkg porcukorral keményre vert tojásfehérje
Összegyúrjuk a hozzávalókat, kivágjuk a formákat, megkenjük a mázzal és kisütjük.
Mézes puszedli 1.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 5 dl méz, 30 dkg cukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 4 tojás sárgája, 1 doboz szalalkáli (2 dkg), 1 teáskanál szódabikarbóna (2 evőkanál tejben feloldva), ízlés szerint: őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg margarin.
Elkészítés:
Az egészet összegyúrjuk, majd hűtőben 2-3 napig pihentetjük. Ezután 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütjük. Pléhdobozban sokáig eláll. Sütés után azonnal puha és ehető.
Mézes puszedli 2.
Hozzávalók:
8 dl liszt, 1, 5 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál őrölt gyömbér, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 2 dl vaj, 2, 5 dl méz, 1/2 dl porcukor, 1 db tojás.
Elkészítés:
Szitáljuk egybe a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket, tegyük félre egy kis időre. Egy nagy, nehéz (öntöttvas) serpenyőben olvasszuk egybe a vajat, a mézet és a cukrot. Hagyjuk langyosra hűlni. Ha meghűlt, verjük bele a tojást. Ezután kis adagokban, folyamatos keverés közben adagoljuk hozzá a lisztes keveréket. Ha a tészta ragadós, vagy nem könnyen kezelhető, hűtsük le egy kicsit. A sütőt melegítsük elő kb. 170C°-ra, a sütőlapokat enyhén zsírozzuk meg. Lisztbe mártott tenyereink között készítsünk a tésztából 3 – 4 cm-es golyókat. Ezeket tegyük a sütőlapra, egymástól 5 – 6 cm távolságra, hogy a későbbiek során elterülhessenek anélkül, hogy egymáshoz érnének. Egy nagy sütőlapra nagyjából egy tucatnyi fér (nem több, mert összeragadnak, és formátlanok lesznek!). Süssük 15 percig, míg enyhén meg nem barnulnak. Ha kivettük a sütőből, azonnal szedjük le őket a sütőlapról, és egy fémrácson hűtsük ki.
Légmentesen záró bádogdobozban, hűtés nélkül sokáig tárolhatjuk. A fenti adagból kb. négy tucat készülhet.
Réka féle mézes
50 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
25 dkg méz
15 dkg porcukor
5 dkg vaj
3 tojás
Késhegynyi őrölt fahéj
Szegfűszeg (ezt összeőrölve vagy egyben és akkor később miután átadta azt ízt kivesszük)
Elkészítés:
A lisztet a szódabikával összeszitálni (keverni).
A mézet meglangyosítani, belerakni a többi cuccot, a tojásokat a legvégén.
A két keveréket jól összedolgozni.
Sütés előtti díszítések: Francia drazsé, Smarties cukor, Dióbél, Mandula, Mák, Tortadíszítők, ilyesmik. Díszítés előtt be kell kenni „ragasztó” gyanánt a mézeskalácsot tojásfehérjével vagy sárgájával. Ettől lesz sütés után világos, vagy sötét a süti.
Sütés utáni díszítés: tojásfehérjét felverni, és kb. egy fehérjébe 15 dkg porcukrot fokozatosan belekeverni, hogy kemény legyen. Aztán rányomni.
Omlós mézeskalács
Hozzávalók a tésztához:
55 dkg liszt
30 dkg Rama
2 db tojássárgája
10 dkg porcukor
10 dkg méz
1 kiskanál szódabikarbóna
4 dkg kakaó
1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
A díszítő mázhoz:
1 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
kevés citromlé
Elkészítés: A lisztet a kakaóporral elkeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint. A többi hozzávalóval együtt, határozottan összegyúrjuk. A kész tésztát 3 órán át pihentetjük, majd kissé átgyúrjuk. Kinyújtjuk 3 mm vastagra, és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon sütjük, úgy 5-6 percig. Kihűlés után díszíthetjük, de azonnal fogyasztható.
A díszítéshez a tojás fehérjét kemény habbá verjük, a porcukrot kanalanként hozzákeverjük. Elektromos habverővel keverjük addig, amíg a porcukor szemcséit már nem érezzük, ez úgy 15-20 perc. Keverés közben egy kevés citromlevet csepegtetünk bele, ettől fényesebb lesz a máz.
Mézeskalács Marikától
Hozzávalók:
45 dkg liszt
25 dkg porcukot
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál gyömbér
1 kávéskanál szegfűszeg
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg méz
3 tojás + 1 sárgája a kenéshez
Elkészítés: A száraz hozzávalókat összevegyítem, hozzáadom a nedveseket, összegyúrom, egy éjszakát állni hagyom. Lisztezett deszkán 2 mm-esre nyújtom, kiszaggatom, sütőpapíros tepszliben 175 fokon 5-7 percig sütöm. A mézesek tetejére tojássárgát lehet tenni, hogy fényes legyen, és díszíteni mogyoróval, mandulával.
A MÁZhoz kétszer átszitálok 13 dkg porcukrot, 1 tojásfehérjét habbá verek pár csepp citrommal, összekeverem a cukorral, majd zacskóból kinyomva díszítem a mézeskalácsokat. A maradék mázból lehet habcsókot sütni… vaníliás, csokis, fahéjas…
Mézeskalács Julitól
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
25 dkg méz
12,5 dkg cukor
12,5 dkg vaj
50 dkg liszt
3 dkg kakaó
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál sütőpor
1 tojás
1 evőkanál rum
A díszítéshez:
25 dkg porcukor
1 tojásfehérje
Előkészítés: A mézet a cukorral és a vajjal egy kis lábosban felforraljuk, és hagyjuk kihűlni. A lisztet, a kakaót, a mézeskalács fűszerkeveréket, a sütőport és a fahéjat összekeverjük.
Elkészítés: A mézes masszát, a tojást és a rumot összedolgozzuk a lisztes keverékkel, és 24 órára hideg helyre tesszük. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk, és formákkal különböző alakokat szúrunk ki belőle. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, a formákat rárakosgatjuk, és sütőben kb. 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A porcukrot összekeverjük a tojásfehérjével (sűrű masszát kell kapnunk). Sütőpapírból tölcsért készítünk, a végén nagyon kicsi nyílást vágunk, beleöntjük a cukormázat, és megdíszítjük vele a formákat.
Mézeskalács – Csibi féle
Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg rétesliszt
20 dkg porcukor
1 kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézes fűszerkeverék
3 tojás
5 evőkanál méz
csipetnyi só
Elkészítés: Az egészet összegyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tojással megkenjük, apró cukorgolyókkal díszítjük.
Megjegyzés:
Nem muszáj réteslisztet használni, lehet helyette sima liszt is.
Mézeskalács – másféle
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
A tésztához:
32 dkg méz
26 dkg cukor
35 dkg rozsliszt
40 dkg sima liszt + a szóráshoz
1 tojás
1 teáskanál őrölt fahéj
1,5 dkg mézeskalács fűszerkeverék
50 ml tej
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
A sütés előtti díszítéshez:
10 dkg tisztított napraforgómag
kb. 50 szem tisztított mandula
kb. 20 szem cukrozott gyümölcs
A sütés után díszítéshez:
1 tojásfehérje
15 dkg porcukor
színes cukorka
Előkészítés: Ha nincs nagyobb méretű angyal, lovacska, virág stb. kiszúró formánk, készítsünk papírból sablonokat.
Elkészítés: A mézet, a cukrot, fél dl vizet gőzfürdőbe állítjuk, és addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad. Kézmelegre hűtjük. A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a mézeskalács fűszerkeveréket, fahéjat, és sima tésztává összegyúrjuk. A sütőport és a szódabikarbónát feloldjuk 25-25 ml tejben, és egymás után a tésztába dolgozzuk. (Erőteljes mozdulatokkal gyúrjuk, hogy alaposan eldolgozzuk a sütőport és a szódabikarbónát!) A tésztát letakarjuk, és 3 órára hidegre tesszük. A tésztát beszórjuk liszttel, és kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk. A formák ill. sablonok segítségével kiszúrjuk ill. kivágjuk a különböző alakokat. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, rárakjuk a formákat. Ha karácsonyfa-díszt szeretnénk belőlük készíteni, a figurák tetejére lyukat szúrunk, hogy később fel tudjuk őket akasztani. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A figurákat vékonyan megkenjük tejjel, és ízlés szerint napraforgómagokkal, mandulával, cukrozott gyümölcsökkel díszítjük. A sütőben kb. 15-18 percig sütjük. A tojásfehérjét a porcukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. Nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkát kissé lecsípjük. A figurákat tetszés szerint bevonjuk a mázzal, megszórjuk színes cukorkával. Legalább 2 órát száradni hagyjuk.
Finom mézeskalács
Hozzávalók:
25 dkg méz,
5 dkg vaj,
3 egész tojás,
10 dkg porcukor,
1 evõkanál fahéj,
1 kávéskanál szegfüszeg
2 dkg szalakáli
70 dkg liszt
Elkészítése: A mézet és a vajat langyosítsd meg. Egy másik edénybe tedd az egész tojásokat, porcukrot és a fűszereket valamint a szalakálit. Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos vajas-mézbe. Újból dolgozd össze és gyurjál bele kézzel 70 dkg sima lisztet. Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten 1 napig. Másnap nyújtsd ki kb. 4 mm vékonyra, formázd(angyalka, karacsonyfa, csengõ, télapó stb.)kend be felvert egész tojással a tetejét, majd tedd fóliával bélelt tepsibe. Forró sütõbe süsd mogyoró barnára(4-5 perc). Ha kihűlt, gyönyörûen lehet díszíteni, a fenyõre díszként felaggatni. Csodálatos illat lengi be a házat.
Díszítõ cukormáz készítése:
1 tojásfehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot adjál, hogy összekavarva igen sûrû anyagot kapjál.(Habverõvel nem szabad verni!)Kanállal rakj kicsi mennyiséget nejlonzacskóba, a minek sarkára kicsi lyukat vágtál. Úgy rajzolj, mint a ceruzával. Színezheted kakaóporral is a cukormázt. Elõre el lehet készíteni, és ajándékozz mindenkinek, akit szeretsz!
Luca mézeskalács szíve
Hozzávalók (úgy 100 darabhoz)
30 dkg langyos méz
1 kg liszt
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor
25 dkg cukor
25 dkg lágy margarin
2 evőkanál rum
2 db tojás
1-1 kávéskanál őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg
kevés kardamon
kevés cukrozatlan kakaópor
A cukormázhoz:
15 dkg porcukor
2 db tojásfehérje
kevés citromlé
Elkészítés: A lisztet elkeverem a szódabikarbónával, a sütőporral, a fűszerekkel, a kakaóval. A mézet meglangyosítom, és hozzáadom a cukrot és a margarint. A két keveréket összeöntöm, és beleütöm a két tojást. Az egészet összegyúrom – nem baj, ha nagyon ragad, a lényeg, hogy jól gyúrmázható legyen, és ne töredezzen, mert akkor túl keményre sikerült a tészta. Ha ezzel megvagyok, letakarom a tálat, és néhány órát (akár egy éjszakát is) hagyom pihenni. Amikor már kipihente magát, kicsit átgyúrom, felosztom 4 darabra, és a darabokat egyenként (mert nem fér rá az egész tészta a deszkára) kinyújtom 3-4 milliméter vastagra. Szívecskés kiszúróval kiszaggatom, a tetejüket bekenem tojással, aztán előmelegített, sütőpapírral bélelt sütőben 10 perc alatt megsütöm. A sütőben nagyon szépen megdagadnak és kivilágosodnak a szívek 🙂 Amikor egy adag elkészül, tiszta konyharuhán hagyom a süteményeket kihűlni. Ha már mind kihűlt, a cukormázzal kidíszítem.
Bombi házilag – avagy töltött mézeskalács szívek
Hozzávalók:
2 evőkanál méz
45 dkg simaliszt
13 dkg porcukor
8 dkg vaj vagy Rama margarin
2 tojás
mézeskalácsfűszer
1 kávéskanál szódabikarbóna
A töltelékhez:
1 evőkanál méz
12 dkg babapiskóta ledarálva
1 marék darált dió
3 evőkanál ribizlilekvár
3 evőkanál rum
1 evőkanál kakaó
szükség esetén ribizliszörp
A csokimázhoz:
20 dkg főzőcsoki (étcsoki)
20 dkg Rama margarin
Elkészítés: A lisztbe belekeverjük a mézeskalácsfűszert és a szódabikarbónát, majd fokozatosan hozzádolgozzuk a mézet, porcukrot, vajat, tojást. A tésztát 3 óráig pihentetjük, aztán nagyon vékonyra kinyújtjuk (kb. 2-3 mm), szíveket szaggatunk belőle. A sütőlapra sütőpapírt teszünk, erre helyezzük a szívecskéket elég távol egymástól, mert sütés közben megnőnek. 180 fokon kb. 20 percig sütjük. A papírt hagyjuk a lapon, erre kerülnek később a csokimázzal bevont szívek.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, annyi szörppel higítjuk, hogy kenhető masszát kapjunk. A megsült szívecskéket kettesével összeragasztjuk a töltelékkel (én a sütőlapon levő felüket kentem meg a töltelékkel, így formásabbak).
Legvégül a vízfürdőn (vagy mikróban) felolvasztott csokiból és margarinból készült mázzal bevonjuk (a szívecskéket egy villára helyezzük és egy kanállal csorgatjuk rá a mázat). Lehet fehér csoki csíkokkal, színes cukorkákkal, csokidarával, kókusszal díszíteni, de anélkül is mutatós.
Mézeskalács Anna módra
1 kg liszt, 20 dkg méz, 25 dkg cukor, 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 3 dkg margarin, 2 dl tej, 2 dkg szalalkáli, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, ízlés szerint további mézeskalácsfűszer, pl.: szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardámom, stb.
Melegítse fel 1 dl vízzel a cukrot és a mézet, keverje addig, míg a cukor elolvad. A tűzről levéve is kevergesse meg többször. Keverje hozzá a liszthez a sütőport és a fűszereket, majd a kihűlt cukor-méz szirupot morzsolja el vele. Ezután adja hozzá a margarint, a 3 tojás sárgáját, és végül pedig a tejben megfuttatott szalalkálit.
Gyúrja össze alaposan és pihentesse lefedve egy éjszakán át. Sütés előtt lisztezett gyúródeszkán nyújtsa kb. fél centi vastagra, majd szaggassa ki a formákat. Tegye a süteményeket kivajazott-lisztezett tepsibe, és előmelegített, forró (200C fokos) sütőben süsse 10-12 percig.
Ha kihűlt, 1 tojásfehérjéből vert kemény habhoz adjon hozzá 25 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet, és ezzel a mázzal kenje meg a sütemények tetejét, majd tárolja jól záródó dobozban.
Mézes recept – Kovácsné
Hozzávalók: 45 dkg sima liszt, 25 dkg szitált porcukor, 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, reszelt citromhéj, szódabikarbóna, 3 egész tojás, 15 dkg méz
A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, utoljára a tojást és a mézet. Kilisztezett edénybe tesszük, és legalább egy napig állni hagyjuk. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tojássárgájával megkenjük, díszítjük. Előmelegített sütőben 5-10 percig sütjük. Sütés után porcukros tojáshabbal mintákat készíthetünk rá, majd langyos sütőben szárítsunk rajta egy kicsit. Néhány nap szükséges a süti puhulásához, idejében készítsük el karácsony előtt. Alkalmas karácsonyfadísznek is.
Puha mézes
15 dkg Ramat, 15 dkg kristálycukrot, 1 dl olvasztott mézet kikeverünk,
bele:1 dl tejszín, 1 tojás, 50 dkg liszt, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál
őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt gyömbér. Összegyúrjuk, egy éjszakára a hűtőbe tesszük,
másnap sütjük, díszítjük.
Sokáig eltartható sütemény receptje a következő:30 dkg liszt, 1-1 tasak sütőpor és vaníliás cukor 5 púpozott evőkanál cukor, 4 evőkanál víz, 15 dkg margarin, 10 dkg darált mogyoró, 1 felvert tojás. A lisztet, cukrot, sütőport vaníliás cukrot, vizet a hideg darabolt margarinnal összegyúrjuk, teszünk hozzá egy kicsit a darált mogyoróból és 3 cm hengereket készítünk. Megkenjük a felvert tojással és meghempergetjük a darált mogyoróval.
Hideg helyre tesszük. Ezután 1/2 cm karikákra vágjuk és sütőpapírra helyezve egy kicsit villával megnyomkodjuk. Díszíteni lehet színes tortadarával vagy a 175-220 fokon 10-12 percig készre sütött sütiket 5 dkg olvasztott étcsokiba mártjuk. Kiszúrva lehet karácsonyfadísz is.
Mézes
3 tojássárgáját, 1 egész tojást, 3 evőkanál tejfölt, 1 evőkanál zsírt, 2 mokkáskanál őrölt fahéjat alaposan kikeverünk, beleteszünk 60 dkg lisztet, 2 csapott mokkáskanál szódabikarbónát meg 2, 5 dl olvasztott mézet. Egy elég lágy tészta kerekedik ki ebből, amit egy éjszakára (de lehet tovább is) hűtőbe teszünk, másnap kisodorjuk, szaggatjuk, sütjük. Ha puszedli lesz belőle, kis golyókat formázunk, majd, ha kisült, a 3 tojás fehérjéből és 17 dkg porcukorból gőz felett készült mázba forgatjuk, gyúródeszkán hagyjuk száradni.
KARÁCSONYI MÉZES
Hozzávalók: 1/4 kg méz, 1/2 kg liszt, 10 dkg margarin, 1 egész tojás, 2 tojássárgája, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna, 2 csomag KOTÁNYI MÉZES FŰSZERKEVERÉK
A mézet gőz fölött vagy mikróban megmelegítjük, majd elkeverjük benne a vajat. Ehhez a masszához hozzáadjuk a többi összes anyagot és összegyúrjuk.
Én kb. kisújnyi vastagra nyújtom (de lehet vékonyabbra is) és különféle formákat szaggatok belőle. Zsírozott tepsibe egymásmellé teszem, a tetejét tejfölös tojássárgájával megkenem és megsütöm.
Látni fogjátok, amikor megsült, de nem szabad megégetni.
Egyébként a szódabikarbónától kicsit megmagasodik.
Ha díszítitek, akkor kb. 25 dkg porcukrot kell kikeverni 1 tojás fehérjével. Először meg kell száradni a tejfölös cuccnak a tetején, rátenni a díszítést után hagyni megint megszáradni. Utána mehet a sütőbe.
Ehető sütitartó
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1/2 kg porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna (a lisztbe keverve) 6 tojás, 20 dkg méz, 1 citrom reszelt héja, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, (vagy fűszerek helyett a mézeskalács fűszerkeverék) Ugyanúgy kell csinálni mint a mézessel, hogy előző este össze kell gyúrni, másnap kinyújtani, egy fémtál alját leolajozni, ráborítani a kinyújtott tésztát. A szélét levagdalni, ebből lehet nudli formát csinálni, abból mondjuk fonást és kidiszíteni vele a tálat és megsütni. És a mézes tálba lehet rakni a finom mézeseket. űSzóval idén én belecsomagolom ezt egy folpackba és mehet ajándékba. Nekem nagyon tetszik.